Alexander den Hartog, eigenaar Hermac B.V.

“Ik weet zeker dat tal van ondernemers nu scherper, positiever en met meer plezier in hun bedrijf rondlopen dankzij de miniMaster”

Alexander den Hartog, eigenaar van ICT dienstverlener Hermac, werd door Rabobank Gelderse Vallei uitgenodigd om deel te nemen aan een ‘Rabo miniMaster Groeiende Ondernemers’. De Coöperatie Fabriek vroeg hem naar zijn ervaringen.

Waarom heeft u meegedaan aan de miniMaster Groeiende Ondernemers?

Soms vallen dingen samen.  De afgelopen jaren heeft ook de ICT branche moeilijke tijden gekend als gevolg van de economische crisis en de abrupte verandering van de marktvraag. Ik heb nagenoeg op alle bedrijfskundige gebieden grote stappen moeten nemen. Het zijn intensieve jaren geweest waarin ik bovengemiddeld druk ben geweest met het verbeteren en aanpassen van mijn onderneming. De uitnodiging voor de miniMaster eind 2015 viel net samen met het einde van deze intensieve periode en ik had ineens het gevoel van “zo, nu eerst weer eens aan mezelf werken!”

Hoe heeft de miniMaster Ondernemers daar aan bijgedragen?

Het is geweldig om ervaringen te delen met andere ondernemers. Door de gesprekken merkte ik dat bijna iedereen onder druk heeft gestaan de afgelopen jaren en dat ik daar niet alleen in stond. Daar viel al veel van elkaar te leren.

Ook was ik erg onder de indruk van het niveau van de docenten. De meeste sessies zijn heel inspirerend geweest. Ik ben nu 48 jaar, 29 jaar werkzaam in de automatisering en heb jaren terug bedrijfskunde gestudeerd. De basis die ik toen heb opgedaan heeft me geholpen bij het runnen- en omvormen van mijn onderneming. Voor mij was de miniMaster in eerste instantie dan ook bedoeld als “opfrisser” maar uiteindelijk zijn er in 25 jaar tijd toch wel wat nieuwe stromingen, theorieën en trends ontstaan waarvan ik nu op de hoogte ben en ook goed in de praktijk kan toepassen.

Kunt u een voorbeeld noemen?

Na de sessie met Alex Klein zat mijn hoofd zo vol zat dat ik er s ’nachts wakker van gelegen heb. Ik heb direct ’s morgens vroeg een samenvatting gemaakt van wat er besproken was aan “OPA, APO en KEEK” tijdens de masterClass en om 10:00 uur had ik mijn medewerkers bij elkaar geroepen om mijn vernieuwde inzichten ten aanzien van rendement verbetering met hen te delen en per direct in te voeren.

Ook docente Irene Koel heeft mij echt geprikkeld om te gaan innoveren. Niet alleen goede zaken of producten bedenken, maar ook de volgende stap durven te zetten om daadwerkelijk tastbare resultaten te behalen. Na 3 jaar de onderneming overeind houden, reorganiseren en weer “als nieuw” opbouwen kon ik wel een oppepper gebruiken. Die heeft de miniMaster mij zeker gegeven.

Hoe was de interactie in de groep?

Goed. Ik heb er een netwerkje van een man/vrouw of 6 aan over gehouden waar ik zeker contact mee zal houden. Je hebt toch 8 avonden bij elkaar in de klas gezeten. Iedereen komt als een gesloten boek binnen, maar na een paar avonden komen de verhalen wel naar boven en groeit het wederzijds respect. We waren ook best wel fanatiek. Het is diverse malen voorgekomen dat er aan de docent gevraagd is om na 22:00 “nog maar even door te gaan…” Zo goed zaten we in de sessie. Ook rol van de Rabobank  en de accountmanagers heb ik als uitermate gastvrij en prettig ervaren. De catering was goed, de locatie perfect.

Zou u andere ondernemers aanbevelen mee te doen?

Zeker. De miniMaster is een aanrader voor elke ondernemer die denkt dat hij alles al weet. Juist voor die ondernemers is het extra van belang om zich open te stellen voor verfrissende inzichten. De Coöperatie Fabriek en de Rabobank zijn met de Rabo Ondernemers Academie in staat om juist in zwaardere tijden het MKB in Nederland een enorme boost te geven. Ik weet zeker dat tal van ondernemers nu scherper, positiever en met meer plezier in hun bedrijf rondlopen dankzij het miniMaster traject.

zie ook website Hermac B.V.