Jan van den Ende, mede-eigenaar van Glas- en Schildersbedrijf J. van den Ende

  Jan van den Ende, mede-eigenaar van Glas- en Schildersbedrijf J. van den Ende in Monster, volgde in 2017 de Rabo MKB Collegetour.

  Als ondernemer is het belangrijk om maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen te volgen. Om ondernemers daarbij te ondersteunen, is er de Rabo MKB Collegetour. In vier bijeenkomsten van drie uur worden zij meegenomen in verschillende thema´s zoals marketing en innovatie.
  Jan van den Ende blikt met een positief gevoel terug op de Collegetour. ´Eind 2018 draagt mijn vader de zaak financieel aan mij over. Ook al is hier al veel voor geregeld, er komt toch nog veel bij kijken. Mijn accountmanager wees mij tijdens ons gesprek op de MKB Collegetour. Omdat de bijeenkomsten ´s avonds plaatsvonden, kon ik overdag gewoon mijn werk doen.
  Los van alle relevante kennis die Jan opdeed, vond hij het erg leuk om andere Westlandse ondernemers te ontmoeten. ´Je leert veel van de docenten én van elkaar door ervaringen en kennis te delen. Bovendien heb ik waardevolle contacten gelegd.´

  Een van de docenten deelde een tip, die Jan meteen in de praktijk bracht. ´Maak een inventarisatie van jouw trouwste klanten. Dat zijn degenen die je het meeste werk gunnen en altijd weer bij de je terugkomen. Investeer dáár nou eens extra in en geef niet al je aandacht aan nieuwe klanten. Dat vond ik een sterk punt.´

  Op 15 oktober start de Rabo MKB Collegetour 2018. Inschrijven kan bij Tamara de Rijke van Rabobank Westland: E-mail: Tamara.de.Rijke@rabobank.nl / Telefoon nummer: +31 174 21 54 13

  Bron: Dichterbij zomereditie 2018, Rabobank Westland

   

  Alexander Bekkers, eigenaar Bakkerij Bekkers

  ´Je deelt dilemma´s en successen met elkaar´

  Eén van de deelnemers aan de Rabo miniMaster in 2017 bij Rabobank Hart van de Meijerij was Alexander Bekkers. Alexander nam in 2002 de bakkerij over na het plotselinge overlijden van zijn vader. Een bakkerij met inmiddels meer dan 10 vestigingen en een nieuw pand op de Amert in Veghel waar sinds 2009 de moderne bakkerij zit.

  ´Ik kreeg de tip van mijn accountmanager om deel te nemen aan de Rabo miniMaster. In eerste instantie denk je daar helemaal geen tijd voor te hebben, acht avonden en het is toch al druk genoeg. Maar toen ik de diverstiteit aan thema´s hoorde was mijn interesse gewekt. Uiteindelijk ben ik er toch voor gegaan en vond ik de miniMaster erg leerzaam en inspirerend. Iedere bijeenkomst was er een topdocent voor het specifieke onderwerp van die avond. Docenten die echt wat extra´s aan de bijeenkomsten toevoegden en de materie wisten te personaliseren op de aanwezige cursisten. Mede daardoor was het wat mij betreft erg waardevol en toegankelijk!

  Een ander succes van de miniMaster is de opzet met mede-ondernemers. Ik raakte geïnspireerd door  de verhalen van de medecursisten. Uiteindelijk wordt je met elkaar in die periode een hechte groep en deel je met elkaar dilemma´s en successen als ondernemer. Je leert het verhaal achter de ondernemer goed kennen. Iedereen maakt namelijk van alles mee binnen het eigen bedrijf. Ik kan het dan ook alle ondernemers van harte aanbevelen om hieraan deel te nemen.´

  Bron: Dichterbij Rabobank Hart van de Meierij, zomer 2018

  Ettien Coumans-Eijssen, eigenaresse kinderopvang `Ut Buurke´

  Persoonlijke ontwikkeling en altijd zin een uitdaging. Voor Ettien de redenen om de miniMaster te volgen.

  Toen Ettien in 2013 haar kinderen naar de kinderopvang bracht, bedacht ze al snel: `Dat moet anders kunnen…. Hoe geweldig is onze plek thuis, het melkveebedrijf, met al die ruimte, rust, vrijheid en dieren?” Inmiddels worden elke dag zo´n 50 kindjes opgevangen door 11 medewerkers. ´Je start op gevoel en inmiddels heeft het bedrijf een mooie groei doorgemaakt tot de stabiele organisatie die het nu is. Ik vond het tijd voor professionalisering en wilde mijn kennis over bedrijfsvoering verdiepen. Tijdens de miniMaster komen essentiële vakgebieden aan bod. Denk aan strategisch management, marketing management, financieel management en persoonlijk leiderschap. Niet alleen inhoudelijk interessant, het overleg met collega-ondernemers zorgt voor continue reflectie. Ook dat brengt je verder. De nieuwe kennis en denkwijze neem je direct mee en pas je toe, op een heel natuurlijke manier.`

  Bron: Dichterbij Rabobank Centraal Zuid Limburg

  Piet Vader, Sales Manager Europa, US en Rusland bij Tanis Food Tec

  “Ik wilde mijn intuïtief ondernemen iets meer fundament geven”

  Rabobank Flevoland organiseerde i.s.m. Bedrijfskring Lelystad een miniMaster Groeiende Ondernemers. Piet Vader, Sales Manager bij Tanis Tec Food in Lelystad, volgde deze opleiding. Aan de Coöperatie Fabriek vertelt hij zijn ervaringen.

  Wat was voor jou de voornaamste reden om mee te doen aan de miniMaster?

  Ons bedrijf groeit enorm. We hebben een behoorlijke instroom van nieuwe mensen, waarin we bewust kiezen voor jonge mensen. We willen een ander soort  energie en een ander soort kennis binnenhalen. Zowel ik als mijn collega’s van het eerste uur hebben onszelf gaandeweg het ondernemen aangeleerd. Nu we een hoop jongere en hoger opgeleide mensen binnen krijgen volstaat dat naar mijn idee niet meer. Ik wilde mijn kennis bijschaven om mijn intuïtief ondernemen meer fundament te geven. De miniMaster heeft daar zeker aan bijgedragen. Het heeft me een bredere visie en hernieuwde inzichten gegeven. Ook bracht het mij de theoretische onderbouwing  van dingen die ik gevoelsmatig eigenlijk al wist. (meer…)

  Douwe Jan Boersma, DGA van Health2Work B.V.

  ´Ik heb de modellen direct kunnen toepassen´

  De cursus staat voor praktische invulling van de dagelijkse uitdagingen als ondernemer. De tools die je krijgt zijn gestructureerde modellen en inzichten die je hiervoor kunt gebruiken.

  Ik heb deze modellen direct kunnen toepassen en ben er 100% van overtuigd dat je als ondernemer en bedrijf hiervan profiteert. Kernwoorden die spontaan bij me opkomen zijn praktisch, structuur, toepasbaar en verbetering.

   

  Alexander den Hartog, eigenaar Hermac B.V.

  “Ik weet zeker dat tal van ondernemers nu scherper, positiever en met meer plezier in hun bedrijf rondlopen dankzij de miniMaster”

  Alexander den Hartog, eigenaar van ICT dienstverlener Hermac, werd door Rabobank Gelderse Vallei uitgenodigd om deel te nemen aan een ‘Rabo miniMaster Groeiende Ondernemers’. De Coöperatie Fabriek vroeg hem naar zijn ervaringen.

  Waarom heeft u meegedaan aan de miniMaster Groeiende Ondernemers?

  Soms vallen dingen samen.  De afgelopen jaren heeft ook de ICT branche moeilijke tijden gekend als gevolg van de economische crisis en de abrupte verandering van de marktvraag. Ik heb nagenoeg op alle bedrijfskundige gebieden grote stappen moeten nemen. Het zijn intensieve jaren geweest waarin ik bovengemiddeld druk ben geweest met het verbeteren en aanpassen van mijn onderneming. De uitnodiging voor de miniMaster eind 2015 viel net samen met het einde van deze intensieve periode en ik had ineens het gevoel van “zo, nu eerst weer eens aan mezelf werken!”
  (meer…)

  Thijs van den Schoor, directeur Beek en Bos

  ‘Ik krijg er juist energie van’

  Winst maken, dat is niet mijn opdracht als directeur van Beek en Bos, een autonoom zorgcentrum in Heythuysen. Ik werk in de non-profit sector, ben geen klassieke ondernemer. Toch houd ik me met dezelfde onderwerpen en keuzes bezig als de ondernemers die ik tijdens de Minimaster ontmoet. Moet ik net zo innovatief zijn. De andere deelnemers komen uit verschillende sectoren. Dat maakt het extra boeiend. Van de horecaonderneemster in de groep leer ik bijvoorbeeld hoe zij bezig is met gastvrijheid en klantvriendelijkheid. Dat brengt mij op nieuwe ideeën. Mijn eigen netwerk is vooral zorg gerelateerd. Ik vind het interessant om te kunnen sparren met mensen uit een andere branche. (meer…)

  Carl Siegert, eigenaar Carl Siegert Bakkers

  “Het geeft me veel ‘aha’ momenten”

  Rabobank Utrecht organiseert al jaren miniMasters voor haar relaties. Sommige deelnemers zijn zó geïnspireerd door de miniMaster dat zij een aantal jaar later besluiten om nog een keer mee te doen aan de ondernemers opleiding. Eén van hen is Carl Siegert, eigenaar van een gespecialiseerde biologische bakkerij voor de horeca.

  Siegert: “Het meedoen aan de miniMaster heeft mij destijds heel veel opgeleverd. Ik ben geen man van boeken en theorieën maar werd door de miniMaster toch enorm geïnspireerd om verschillende managementboeken te gaan lezen. Ik heb vaak beslissingen genomen op basis van een onderbuikgevoel en nu kreeg ik de theoretische bevestiging dat deze beslissingen juist waren. Het houdt je geest scherp. (meer…)

  Dubbelinterview met Thijs Smeets en Peter Maes van Smeets Loopcomfort

  Hij geeft heel vaak gas en ik trap heel vaak op de rem

  Smeets Loopcomfort is een familiebedrijf met predicaat Hofleverancier. In 1906 opgericht en vier generaties later staat Thijs Smeets nu aan het hoofd van de onderneming. Vandaag de dag is de schoenmakerij uitgegroeid tot een eigentijds en multidisciplinair expertisecentrum voor voeten, schoenen en bewegen. Peter Maes is als controller en financieel adviseur lid van het directieteam en werkte al bij het bedrijf toen de vader van Thijs nog aan het roer stond. Samen volgden zij de miniMaster Ondernemers bij Rabobank Parkstad Limburg. De Coöperatie Fabriek sprak met hen.

  (meer…)

  Michel Scheidt, eigenaar en oprichter van “Improvers”

  “Ik wil mezelf ontwikkelen, anders word ik de rem van mijn eigen bedrijf”

  Rabobank Utrecht organiseerde een miniMaster Ondernemers voor haar klanten. Eén van de deelnemers was Michel Scheidt, eigenaar en oprichter van ‘Improvers’;  een jonge, zeer snel groeiende salesorganisatie in Amsterdam. De Coöperatie Fabriek sprak met hem.

  Waarom heb je je ingeschreven voor de miniMaster?

  Ik ben de afgelopen 3 jaar heel veel bezig geweest met mijn bedrijf. Nu is het weer tijd om met mezelf aan de slag te gaan. Ons bedrijf is heel hard gegroeid tot waar het nu is en dat heb ik kunnen doen met de persoon die ik nu ben. Maar om het bedrijf verder te laten groeien en echt volledig tot wasdom te laten komen moet ik mezelf ontwikkelen, want anders word ik de rem van mijn eigen bedrijf. Ik was al een tijdje aan het nadenken of ik zou gaan studeren, en zo ja, wat dan? Jasper Kuipers, mijn accountmanager bij Rabobank Utrecht, vertelde mij over de miniMaster en ik was meteen enthousiast; vond dit een mooie manier om mezelf te oriënteren. (meer…)

  Patrick van Laarhoven, directeur Q-Wash BV

  “Ik een goede kijk gekregen op ‘ander ondernemerschap”

  Waarom heeft u meegedaan aan de Rabobank miniMaster Ondernemers?
  Ik werd uitgenodigd door mijn account manager van Rabobank ‘s-Hertogenbosch. Omdat ik redelijk leergierig ben leek dit programma mij wel wat en heb  ik me opgegeven.

  Wat heeft het u opgeleverd?
  Een 8-tal avonden waar ik met veel plezier naar toe ging. Doordat er redelijk verschillende ondernemers deelnamen aan de miniMaster heb ik een goede kijk gekregen op ‘ander ondernemerschap’. Daarnaast heb ik uiteraard veel opgestoken van de docenten.

  Zou u andere ondernemers aanbevelen mee te doen? Zo ja, waarom?
  Ja, ik zou andere ondernemers zeker adviseren hieraan deel te nemen omdat je de theoretische kant altijd kunt toepassen in de praktijk van je eigen onderneming. Misschien niet één op één maar de basis is altijd toe te passen. Daarnaast heb ik veel opgestoken van de collega ondernemers. Een aanrader dus.

  Dunja Rost, eigenaar tandartspraktijk Dunja Rost te Kerkrade

  “Ik word getriggerd op allerlei gebieden van de bedrijfsvoering”

  Wat is je grootste uitdaging als tandarts?

  Mijn bestaansrecht als solist te behouden en mijn werkfilosofie te handhaven ondanks de toenemende druk van verzekeraars. Ik zie mijn klanten als mens in zijn geheel en daar hoort tijd en aandacht bij. Ik wil niet worden gedwongen op de klok te kijken als ik vind dat er meer tijd nodig is voor een goede behandeling.

  (meer…)

  Thomas de Looff, directeur/eigenaar van PCextreme

  “Ik wilde mijn bedrijf op een hoger niveau brengen” 

  Waarom heeft u meegedaan aan de Rabobank miniMaster voor Ondernemers?
  “Ik wilde me verder ontwikkelen, mijn kennis verbreden met als doel mijn bedrijf op een hoger niveau te brengen. De miniMaster leek me daar geschikt voor.”

  Wat heeft het u opgeleverd?
  “Het heeft me een aantal nieuwe inzichten gegeven. Eén daarvan is dat je het werk ook op een andere manier kunt verdelen dan op de traditionele wijze. Het was zeer interessant om niet meer in afdelingen te denken, maar om het bedrijf meer te organiseren rond zaken die moeten gebeuren.”
  (meer…)

  Symen van der Velde, algemeen directeur van Ter Heerdt – Kuikens en Hennen

  “Ik heb ons ding er gelijk uitgepikt en we hebben er nog steeds veel plezier van”

  Waarom heeft u meegedaan aan de Rabobank miniMaster voor Ondernemers?
  “Een duidelijk voordeel was dat het huiswerkvrij was. Masterclasses voorbereiden lukt gewoonweg niet naast mijn dagelijkse verantwoordelijkheden. Maar dat was natuurlijk niet de reden. Ik werd tijdens een intakebijeenkomst getriggerd door het feit dat je tijdens de miniMaster veel van elkaars ervaringen leert, dat je spart met ondernemers.
  Het uitgangspunt zou niet de theorie, maar de praktijk zijn. En dat bleek zo te zijn. We bespraken cases van mede-ondernemers en daar werd dan theorie bijgehaald. Dat was voor mij de belangrijkste overweging.” (meer…)

  directeur Axxi Auto

  Sjaak Melissant, directeur Axxi Auto

  “Je wordt soms een beetje blind voor je eigen winkel”

  Waarom heeft u meegedaan aan de Rabobank miniMaster voor Ondernemers?
  “Ten eerste vind ik dat je nooit te oud bent om iets te leren. Als ondernemer zit je midden in de dagelijkse praktijk van je onderneming, maar ondertussen verandert alles snel. Ik vind het daarom goed om mijn kennis bij te spijkeren. Daarnaast leek het me een mooie gelegenheid om zakelijk de banden weer aan te halen met collega ondernemers.”

  Wat heeft het u opgeleverd?
  “Er hebben al transacties plaatsgevonden als gevolg van deze miniMaster. Daarnaast heb ik inderdaad mijn kennis weer opgefrist. Dat vind ik belangrijk, want je wordt soms een beetje blind voor je eigen winkel. Marketing vond ik een erg leuk onderdeel, net als Social Media, waar we als bedrijf al aardig wat mee doen. (meer…)

  Peter van Ee, directeur van Leo op het Werk!

  “Het is een nuttige besteding van mijn tijd geweest”

  Waarom heeft u meegedaan aan het Rabobank miniMasterprogramma voor Ondernemers?
  “Het begon ermee dat mijn accountmanager bij de Rabobank mij enthousiast maakte. Hij liet me een mooi programma zien dat een goede opfrisbeurt beloofde op allerlei vakgebieden. Daarnaast zou je er een interessant nieuw netwerk van ondernemers opbouwen. Na het lezen van de brochure was ik nog enthousiaster. Het leek me het juiste moment om mijn kennis te updaten.” (meer…)

  Paul Mettler, directeur Interieurbouw Heusden

  “De aanpak en ervaringen van collega ondernemers werken verhelderend.”

  Waarom heeft u besloten mee te doen?
  Ik wilde mijn kennis een beetje bijspijkeren. Dit programma leek me een handige manier om goed op de hoogte te blijven van allerlei relevante ontwikkelingen. Heel leerzaam.

  Wat heeft het miniMasterprogramma u opgeleverd?
  Ik gebruik regelmatig handvatten die er aangereikt werden. Vooral de analyse van de vier aspecten ‘kwaliteit, effectiviteit, efficiëntie en kosten’ en de invulling ervan voor je eigen onderneming is heel bruikbaar. Als je deze analyse zorgvuldig uitvoert, dan zijn goede resultaten de uitkomst bij alles wat je doet. Bijkomend voordeel is dat dit heel goed uit te leggen is aan medewerkers. Een zeer doeltreffend instrument. (meer…)

  Hjalmar P. Beekhuizen, directeur Populus Paint Products

  “Het is goed in jezelf te investeren”

  Waarom heeft u meegedaan aan de miniMaster voor ondernemers?
  Hjalmar Beekhuizen: “Als ondernemer ben je die 1000-poot die overal verstand van moet hebben. En dat ben en heb je ook! Mensen verwachten niet alleen sturing en visie van je, ook innovatie, leiderschap, financiële achtergrond, maatschappelijke betrokkenheid, duiding van doelen, cijfermatig inzicht, creativiteit en stabiliteit (om maar een paar eigenschappen te noemen). Dus het is goed in jezelf te investeren. (meer…)

  Sylvia Kemna, directeur Autobedrijf Broekhuis

  “Het biedt je een totaalplaatje van wat je nodig hebt om een bedrijf te runnen”

  Waarom heeft u meegedaan aan de miniMaster voor vrouwelijke ondernemers?
  Sylvia Kemna: “Rabobank Noord Twente had me gevraagd. Ik werk in een echte mannenwereld en dit leek me leuk, weer even iets heel anders. De duur was prima te overzien: slechts acht avonden in een periode van vier  maanden, dat werkte voor mij. Zo’n groep vrouwen is leuk, de sfeer was open. Door het eten vooraf en de borrel achteraf leerden we elkaar ook goed kennen. We waren pittig naar elkaar toe, heel direct.”  (meer…)

  Benno Hellinga, directeur G.Hellinga BV

  “Ik kijk met andere ogen naar mijn eigen organisatie”

  Waarom heb je meegedaan aan de miniMaster voor ondernemers?
  Benno Hellinga: “Ik wilde graag kennis opdoen, maar niet gedurende een lange periode mij committeren. De Coöperatie Fabriek biedt een bondig lespakket aan gedurende een korte periode. Dat paste in de planning. Er kwamen interessante onderwerpen aan bod die je bespreekt met collega-ondernemers uit de buurt. Een prima opzet.”

  Wat heeft het je gebracht?
  “Ik kijk met andere ogen naar mijn eigen organisatie. De inzichten van de andere deelnemers werken daarbij inspirerend op velerlei vlak. Je doet dit met elkaar. Het is verfrissend om te merken hoe anderen erin staan. Het is niet zo dat ik van de ene op de andere dag dingen anders ben gaan doen. Maar het heeft me wel ideeën opgeleverd.” (meer…)

  Dirk Schaffrath, general manager TCK Sports Group

  “Je ziet je bedrijf op een hele andere manier”

  Waarom heb je meegedaan de miniMaster Groothandel?

  Na twintig jaar ondernemerschap loert aan de ene kant het gevaar van de automatische piloot en aan de andere kant wordt je gedreven door de “waan van de dag”. Natuurlijk is het goed om snel te kunnen inspelen op actuele problemen en ontwikkelingen, maar hierin schuilt het risiko om de lange termijn uit het oog te verliezen. De Rabobank MiniMaster opleiding volg je samen met een groep ondernemers die een vergelijkbaar type bedrijf voeren, in ons geval groothandel. In 8 sessies worden 8 verschillende thema’s, telkens onder leiding van een deskundige docent besproken. Hierdoor heb je de mogelijkheid om wat meer afstand te nemen en op een andere manier naar je bedrijf te kijken, inderdaad, de bekende helicopterview. (meer…)

  Marien Boersma, directeur Xantes

  “De uitwisseling van ervaringen met de andere collega ondernemers  en docenten zijn bijzonder leerzaam”

  Waarom heb je meegedaan aan het miniMaster Programma voor ondernemers?

  “Het leek me goed om de diverse aspecten van ondernemen en management weer eens  aandacht te geven. Het door de Rabobank Noordoostpolder-Urk aangeboden programma van theorie, praktijk en ruimte om collega ondernemers te ontmoeten was voor mij de uitgelezen mogelijkheid dit te doen.”

  Wat heeft het miniMaster Programma voor ondernemers jou gebracht?

  “ Het programma heeft me bevestiging gegeven en daarnaast geprikkeld om op een andere manier te kijken naar diverse aspecten van de verschillende programmaonderdelen.  Ik ben dan ook benieuwd naar de aangekondigde verdiepingsbijeenkomsten.” (meer…)