Dubbelinterview met Thijs Smeets en Peter Maes van Smeets Loopcomfort

Hij geeft heel vaak gas en ik trap heel vaak op de rem

Smeets Loopcomfort is een familiebedrijf met predicaat Hofleverancier. In 1906 opgericht en vier generaties later staat Thijs Smeets nu aan het hoofd van de onderneming. Vandaag de dag is de schoenmakerij uitgegroeid tot een eigentijds en multidisciplinair expertisecentrum voor voeten, schoenen en bewegen. Peter Maes is als controller en financieel adviseur lid van het directieteam en werkte al bij het bedrijf toen de vader van Thijs nog aan het roer stond. Samen volgden zij de miniMaster Ondernemers bij Rabobank Parkstad Limburg. De Coöperatie Fabriek sprak met hen.

Waarom hebben jullie meegedaan aan de miniMaster Ondernemers?
Thijs: Het programma leek me heel interessant, het is heel veelzijdig en divers. Daarbij ben ik altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ik was met name nieuwsgierig naar een stukje inzicht in nieuwe managementstijlen. Peter: Mijn drijfveren waren mijn kennis vergroten, evenals mijn strategisch inzicht en management vaardigheden. Daarbij vond ik het een groot pluspunt dat de lessen regionaal gegeven werden; normaliter moeten we voor een goede opleiding vaak naar de Randstad rijden en zijn we toch gauw 4 uur onderweg. Nu was het in de buurt en dat was erg fijn!

Hoe was het om samen de miniMaster te volgen?
Peter: Dat was erg verhelderend. Thijs is commercieel en innovatief heel sterk. Hij geeft dus heel vaak gas en ik trap heel vaak op de rem. Gedurende de opleiding groeiden we echter steeds meer naar elkaar toe. We kregen veel meer begrip voor elkaars strategieën. Ik begrijp nu beter waarom hij dingen doet en andersom heeft hij ook meer begrip voor mijn standpunten. Thijs: ik vond het ook leuk. Hij is mijn controller, zijn taak is om overal bovenop te zitten en om te behouden wat goed is. Veranderen mag wat hem betreft alleen wanneer het de euro’s ten goede komt. Tijdens de sessie ‘Persoonlijk Leiderschap’ kwamen onze verschillende managementstijlen duidelijk naar voren en daardoor zijn we elkaar veel beter gaan begrijpen.

Hebben jullie veel van de overige ondernemers in de groep geleerd?
Thijs: Ja zeker, er was een mooie dynamiek in de groep, er waren veel uitersten. Sommigen kijken heel zwart/wit of negatief en voor anderen is het glas altijd half vol. Die uitersten leverden interessante discussies op waar we allemaal veel van geleerd hebben. Ik ben ook wel een keer wakker geschud door 1 van de andere ondernemers; hij heeft me in een gesprek heel duidelijk een spiegel voor gehouden. Achteraf besefte ik dat hij gelijk had. Door de interactie die er ontstaat binnen zo’n groep leer je heel veel van elkaar.
Peter: In de gesprekken met de andere ondernemers merk je dat we allemaal met dezelfde problematiek worstelen op het gebied van bijvoorbeeld personeelsbeleid. We hadden daar allemaal onze eigen visie op. De docenten pikten dit goed op en triggerden het onderlinge leerproces. Maar ook op andere gebieden konden we van elkaar leren: wij hebben in het verleden geprobeerd voet aan de grond te krijgen in Duitsland, maar hebben het na enige tijd opgegeven. In de groep zat een andere ondernemer die wel succesvol was in Duitsland. Hij gaf ons de nodige tips. Dus nu zijn we gemotiveerd om het weer opnieuw te gaan proberen. Ik kan wel zeggen dat we echt slimmer zijn geworden door de miniMaster.

Heeft u al wat van de geleerde kennis toegepast in de praktijk? Zo ja, wat?
Peter: Daar kan Thijs meer over vertellen. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het concept ‘lean’, dat is nu heel actueel. We willen dat onze werknemers ambassadeurs worden van ons bedrijf en actiever gaan meedenken, waardoor de betrokkenheid geïntensiveerd wordt. Thijs: Ja, dat klopt. In een van de sessies kwam het arbeidsethos aan bod. Iemand noemde het mooi “Buiten winnen is binnen beginnen”. Dit gegeven heb ik in een personeelsvergadering opgepakt. Als eerste heb ik benoemd wat we als bedrijf willen uitstralen. Vervolgens heb ik iedereen gevraagd om na te denken over hoe zij persoonlijk hier aan kunnen bijdragen. Bij een aantal van de werknemers heeft dit al een zeer groot effect gehad. Maar ook op het gebied van marketing en communicatie zijn we verbeterslagen aan het maken.

Wat heeft het u persoonlijk opgeleverd?
Thijs: Iedereen weet dat je van sommige werkzaamheden energie krijgt en andere werkzaamheden liever niet doet. Ik ben me daar weer meer bewust van geworden. Ga nu ook anders met mijn taken om. Daardoor houd ik nu tijd over om meer organiserend bezig te zijn. Ik laat me minder door de dagelijkse beslommeringen in beslag nemen. Ook ben ik veel meer vanuit de klant gaan communiceren. Peter: Door de miniMaster ben ik gemotiveerd geraakt om een volledige MBA te gaan volgen. In eerste instantie wilde ik mij gaan bijscholen op juridisch vlak, maar door de miniMaster avonden heb ik het besluit genomen om een MBA op het gebied van management te gaan doen. Want wat vond ik dat leuk! En onze organisatie heeft daar ook veel meer aan.

Lees meer over Smeets Loopcomfort: http://loopcomfort.nl/