Piet Vader, Sales Manager Europa, US en Rusland bij Tanis Food Tec

“Ik wilde mijn intuïtief ondernemen iets meer fundament geven”

Rabobank Flevoland organiseerde i.s.m. Bedrijfskring Lelystad een miniMaster Groeiende Ondernemers. Piet Vader, Sales Manager bij Tanis Tec Food in Lelystad, volgde deze opleiding. Aan de Coöperatie Fabriek vertelt hij zijn ervaringen.

Wat was voor jou de voornaamste reden om mee te doen aan de miniMaster?

Ons bedrijf groeit enorm. We hebben een behoorlijke instroom van nieuwe mensen, waarin we bewust kiezen voor jonge mensen. We willen een ander soort  energie en een ander soort kennis binnenhalen. Zowel ik als mijn collega’s van het eerste uur hebben onszelf gaandeweg het ondernemen aangeleerd. Nu we een hoop jongere en hoger opgeleide mensen binnen krijgen volstaat dat naar mijn idee niet meer. Ik wilde mijn kennis bijschaven om mijn intuïtief ondernemen meer fundament te geven. De miniMaster heeft daar zeker aan bijgedragen. Het heeft me een bredere visie en hernieuwde inzichten gegeven. Ook bracht het mij de theoretische onderbouwing  van dingen die ik gevoelsmatig eigenlijk al wist.

Hoe heb je de masterClasses ervaren?

Ik vond het geweldig! Wij zitten op een industrieterrein en 98% van onze producten gaan de hele wereld over. We leveren aan grote multinationals. We zijn dus voornamelijk internationaal gericht en hebben verder geen binding met Lelystad, althans ik niet. De miniMaster groep was vrij gemêleerd,  bestond uit de dame van de Delifrance tot de fysiotherapeut tot een stratemakersbedrijf. Bijna allemaal lokaal georiënteerd.  In eerste instantie dacht ik geen aansluiting te hebben met deze groep.  Maar het leuke is dat hoe verder we in het proces kwamen en hoe beter we elkaar leerden kennen, hoe meer ik merkte dat we voor een heleboel dezelfde vraagstukken staan.  En dat er best wel parallellen zijn met bedrijven waarvan je in eerste instantie denkt dat dat helemaal niet zo is. Dat vond ik een hele leuke ervaring.

Ook de behandelde onderwerpen vond ik bij vlagen heel interessant. Met sommige vakgebieden of docenten had ik wat meer dan met andere, maar ik heb geen een keer gedacht ‘wat verdoe ik hier mijn tijd’. De kwaliteit van de docenten was goed. Ik heb er onder de streep veel van opgestoken.

Heb je ook van de andere deelnemers geleerd?

De docenten stimuleerden de  interactie heel goed, er werd  duidelijk iets van ons verwacht. Op die manier ga je ook van elkaar leren. Ik heb bijvoorbeeld met iemand van een schoonmaakbedrijf aan tafel gezeten om over zijn marketing te brainstormen. Het is heel grappig voor mij om over de marketing van een schoon maakbedrijf na te denken. En dan merk je dat je daar toch een bijdrage aan kunt leveren. Dat zijn de momenten waarop je ontdekt dat je allemaal voor dezelfde vraagstukken staat. En er zelf ook weer wat van opsteekt.

Een aanrader dus, die miniMaster?

Ja zeker. Ik vond de interactie heel erg leuk en vond ik het voor mij wel bestede tijd.  Zou er een vervolg op komen dan zou ik zeker aanschuiven. Ik zou het ook anderen adviseren. Zo enthousiast ben ik er wel over.