Sylvia Kemna, directeur Autobedrijf Broekhuis

“Het biedt je een totaalplaatje van wat je nodig hebt om een bedrijf te runnen”

Waarom heeft u meegedaan aan de miniMaster voor vrouwelijke ondernemers?
Sylvia Kemna: “Rabobank Noord Twente had me gevraagd. Ik werk in een echte mannenwereld en dit leek me leuk, weer even iets heel anders. De duur was prima te overzien: slechts acht avonden in een periode van vier  maanden, dat werkte voor mij. Zo’n groep vrouwen is leuk, de sfeer was open. Door het eten vooraf en de borrel achteraf leerden we elkaar ook goed kennen. We waren pittig naar elkaar toe, heel direct.” 

Wat heeft de miniMaster u opgeleverd?
“Het was erg leerzaam. Ik heb op vrij jonge leeftijd het bedrijf van mijn vader overgenomen. Natuurlijk heb ik na de middelbare school wel avondcursussen gevolgd, maar het meeste heb ik mezelf eigen gemaakt, in de praktijk. De miniMaster gaf me de know-how erbij. Uit elk programmaonderdeel heb ik wel iets gehaald dat ik kon toepassen, maar vooral de miniMasterclass over personeel was voor mij waardevol. Het leerde me anders naar personeel te kijken. Er is veel meer te zien dan je in eerste instantie misschien denkt.”

Zou u andere vrouwelijke ondernemers aanbevelen mee te doen?
“Ja, sowieso! Het biedt je een totaalplaatje van wat je nodig hebt om een bedrijf te runnen. Het is niet alleen goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Het geeft je ook een breder en dieper inzicht in je eigen bedrijf. Dat wordt er dus ook beter van. Inmiddels ben ik gevraagd mijn kennis en ervaring weer te delen binnen twee andere vrouwelijke netwerken. Leren van elkaar is belangrijk. Anders kom je stil te staan en stilstand is achteruitgang. Daarom hebben we met vijf vrouwen uit de groep het voortouw genomen om een vervolgavond te organiseren. Het is druk, maar ook heel mooi om te doen.”