Marcel van Assen

Docent Operatonal Excellence

Marcel van Assen (1969) is adviseur, auteur en spreker op het gebied van Operational Excellence. Zijn advieservaring betreft verschillende vraagstukken op het gebied van operations- en innovatiemanagement, van Lean Six Sigma en Operational Excellence tot waarde-innovatie en strategie-implementatie gebaseerd op strategische conversatie, roadmapping en toekomstverkenningen voor individuele organisaties, clusters en ketens in zowel de industrie als voor dienstverlenende organisaties en zorginstellingen.

Hij is adviseur bij OpX-Consultants en trainer/oprichter van het OpX-Instituut.

Hij is bovendien lid van de Raad van Commissarissen van Gorenje, een Sloveense beursgenoteerde producent van witgoed met de merken Gorenje, Mora, Atag, Pelgrim, Etna, Asko, Upo, Körting and Sidex. De Gorenje Groep omvat 88 bedrijven waarvan 66 buiten Slovenië opereren. In 2012, behaalde Gorenje een omzet van circa 1.3 miljard EURO met circa 11.000 werknemers.

Daarnaast is Marcel van Assen als hoogleraar Operational Excellence verbonden aan TiasNimbas Business School, de business school van de Technische Universiteit van Eindhoven en de Universiteit van Tilburg, waar hij een aantal colleges, master-classes en inhouse-company trainingen op het gebied Operational Excellence verzorgt, in het bijzonder voor serviceomgevingen zoals after sales services, technical services, financial services en health services.

Hij is afgestudeerd bij de vakgroep Productie en Operationeel Management van de faculteit Werktuigbouwkunde van de Universiteit Twente in 1996 en hij heeft een M.Sc. in ‘Strategy & Organization’ behaald aan de Open Universiteit. In 2005 heeft Marcel van Assen zijn promotieonderzoek afgesloten bij ERIM (Erasmus Research Institute of Management) met het proefschrift ‘Empirical studies on discrete parts manufacturing management‘. De promotoren waren prof. dr. S.L. van de Velde (EUR) en prof.dr. W.H.M. Zijm (UT).

Marcel van Assen is (co-)auteur van een aantal artikelen en boeken, waaronder i) Operational Excellence. Van Industrie tot dienstverlening, ii) Operational Excellence nieuwe stijl—implementatie, instrumenten en modellen voor een excellente bedrijfsvoering, iii) Praktijkboek Supply Chain Management, iv) Key Management Models, v) Het Groot Managementmodellenboek, vi) Het ManagementWetboek, vii) Reconfigurations of chains and networks.

Spreker: Prof.dr.ir. Marcel van Assen is een veelgevraagd spreker op kick-off meetings, strategiedagen, congressen en seminars. Hij trad de laatste vijf jaar voor meer dan 2.500 mensen op en kreeg daarbij een gemiddelde beoordeling van een 8.