Rabobank Apeldoorn en Omgeving

Ronald van Wetering

Oud-directeur Bedrijven Rabobank Apeldoorn en Omgeving

Rabobank Apeldoorn en Omgeving wil haar klanten helpen hun ambities waar te maken. Voor onze ondernemende klanten doen we dit door te inspireren en kennis te delen. Het miniMasterprogramma sluit aan bij deze doelen. Tot nu toe hebben al negen groepen klanten hun Master behaald. Een programma dat onze klanten inspireert, verbindt en ze ook echt verder op weg helpt in het ondernemerschap. Door onze eigen actieve deelname hebben we er als bank veel van geleerd en de band met onze klanten verstevigd. Kortom, een geslaagd concept.

Edwin Riensema

Senior Relatiemanager Grootzakelijk Rabobank Apeldoorn en Omgeving

Rabobank Apeldoorn vindt het belangrijk gezien te worden als strategisch, financieel partner en niet als zuiver leverancier van geld. Wij zijn een kennisbank die graag informatie met haar klanten deelt. De miniMaster CFO biedt toegevoegde waarde voor beide partijen. Wij zitten tijdens de miniMaster met de financiële man (of vrouw) aan tafel, een professional die andere invalshoeken heeft dan een directeur-groot aandeelhouder. Zo halen wij op een informelere wijze de band aan en kunnen wij makkelijker informatie uitwisselen. Er ontstaat wederzijds begrip voor de reden waarom wij informatie vragen en voor de wijze waarop men deze verstrekt. De docenten haken specifiek in op deze materie, zetten uiteen waarom banken steeds meer moeten weten. Dat begrip is een stukje winst. Het levert de CFO ook iets op. Deelnemers geven aan dat ze nieuwe invalshoeken en gedachtegangen meekrijgen waardoor hun horizon zich verbreedt. Ze zijn echt enthousiast. Qua planning had het beter gekund. Enkele deelnemers zijn diverse keren niet aanwezig geweest in verband met het opleveren van de jaarcijfers. Iets om rekening mee te houden bij deze doelgroep. Wat mij opvalt is het verschil tussen ondernemers en CFO's. CFO's zijn voorzichtiger, treden minder op de voorgrond en hebben minder de neiging om na te borrelen. Juist daarom loont het om in een andere setting het gesprek aan te gaan. De CFO is immers vaak onze eerste gesprekspartner. Daarom investeren wij graag in de relatie met hem of haar."

15-10-2015: “We willen de Ledenraad in hun kracht zetten”
Rabobank Apeldoorn e.o. heeft de primeur: als eerste Rabobank bieden zij het programma ‘masterClasses Ledenraad’ aan, ontwikkeld door de Coöperatie Fabriek. Een serie van 4 masterclasses, die ledenraadsleden optimaal voorbereiden op de toekomst. Geen overbodige luxe in deze turbulente tijden voor de bank en de financiële wereld. Directievoorzitter Jos Jansen: “We doen dit om de Ledenraad in hun kracht te zetten. Tenslotte maken we samen de bank.” Animo voor de masterclasses bleek bij een grotere groep te bestaan dan alleen de ledenraadsleden; ook leden van de jongerenraad, leden van de Raad van Commissarissen en directieleden zijn enthousiaste deelnemers aan de serie masterclasses. Met als extra pluspunt dat meteen de onderlinge banden worden versterkt.

Onlangs was de eerste bijeenkomst met als onderwerp ‘Trends en maatschappelijke ontwikkelingen’. “Bij het bespreken van trends gaat het niet om het voorspellen van de toekomst, maar om die te kennen en daarin je positie te kunnen bepalen” aldus docent Paul Turken. Een interessant thema dat flink wat gespreksstof opleverde. Jeroen Steenvoorden, Commissaris bij Rabobank Apeldoorn e.o. vertelt na afloop van de avond: “Docent Paul Turken nam op een inspirerende wijze de ledenraadsleden mee in een aantal door de groep geselecteerde trends. Hij stimuleerde de deelnemers om zelf de vertaling te maken wat deze trends kunnen betekenen voor de Rabobank en in het bijzonder voor de Rabobank Apeldoorn & Omgeving. Innovatie is cruciaal om succesvol te blijven, maar Turken liet ook duidelijk zien waar de weerstand zit in grote organisaties. Ik verwacht dat de Ledenraad de directie meer gaat “uitdagen” over hoe zij de trends gaan inpassen in het lokale beleid.”

De volgende masterclasses behandelen de onderwerpen ‘Ontwikkelingen in de financiële wereld’, ‘Samenwerken is het nieuwe businessmodel’ en ‘Duurzaam ondernemerschap’. Interesse in de masterClasses Ledenraad? Kijk verder op onze website of neem contact op voor meer informatie.

23-09-2015: “Dit onderdeel had wel 2 dagen mogen duren”
Ronald van Wetering, directeur Bedrijven bij Rabobank Noord- en Oost Achterhoek heeft al veel ervaring met de miniMaster Ondernemers. In Apeldoorn heeft hij in het verleden de miniMaster programma’s heel vaak succesvol ingezet. “Het is een programma dat onze klanten inspireert, verbindt en ze ook echt verder op weg helpt in het ondernemerschap. Door onze eigen actieve deelname hebben we er als bank veel van geleerd en de band met onze klanten verstevigd” aldus Ronald van Wetering.

Als directeur bij Rabobank Noord- en Oost Achterhoek was het voor hem dan ook een logische stap om ook in de Achterhoek een miniMaster Ondernemers aan te bieden aan de ondernemende klanten van de bank. Inmiddels heeft een eerste groep de opleiding afgerond en kijken de ondernemers tevreden terug op hun deelname. “Je kijkt even van buiten af op je bedrijf, hoort ideeën en visies van anderen en je netwerk wordt vergroot” vertelt een van de ondernemers na afloop. Eén deelnemer was heel enthousiast over het onderwerp ‘Persoonlijk Leiderschap’: “Dit onderdeel is zó interessant dat dit wel twee dagen mag duren!”. Ook een miniMaster organiseren voor uw klanten? Neem dan contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden.

05-11-2014: CFO’s en Controllers geven inhoud aan persoonlijk leiderschap
Dinsdag 4 november jl. om 20.00 uur was het zover: 14 CFO’s en controllers van bedrijven uit de regio Apeldoorn ontvingen hun certificaat van deelname aan de miniMaster voor CFO’s. Tijdens deze afsluitende miniMasterclass nam docent Hans van der Loo de deelnemers mee in de wereld van Persoonlijk Leiderschap. Ieder van hen wist aan het eind in een verrassend statement duidelijk te maken hoe hij of zij de volgende dag inhoud wilde geven aan persoonlijk leiderschap. Met een feestelijk diner sloten ze samen het vier maanden sparren en actiegerichte leren af. Proficiat!

19-06-2013: Kijkje in de keuken: ondernemers die van elkaar leren via Rabobank Apeldoorn.
In de zomereditie van de Dichterbij van Rabobank Apeldoorn en omgeving (het ledenmagazine) staat een artikel over ondernemers die van elkaar leren tijdens de bedrijfsbezoeken binnen het Rabobank miniMaster programma Ondernemers.

Naast de 8 college avonden die de deelnemers volgden, kregen zij via de bank een kijkje in de keuken bij de bedrijven van de collega deelnemers. Er was gelegenheid ideeën uit te wisselen en te sparren over o.a. de strategie van de bezochte bedrijven. Zo werd de toch al praktijkgerichte theorie uit de colleges nog praktischer gemaakt.

Het creëren van nieuwe verbindingen is een belangrijk onderdeel van deze miniMaster opleiding. Een quote van een deelnemer: “Je raakt met elkaar in gesprek, zoekt elkaar daarna sneller op en dat kan het begin zijn van een zakelijke relatie”.

www.rabobankdichterbij.nl