Rabobank Utrecht en omstreken

Rabobank Utrecht en omstreken

Rabobank Utrecht is één van de grootste lokale banken binnen de Rabobank Groep met een uitdagende groeiambitie. Als lokale bank zijn we actief in interessante en regionale netwerken, ondersteunen we lokale initiatieven en verenigingen en gaan langdurige samenwerkingsverbanden aan. Rabobank Utrecht is een dynamische, coöperatieve organisatie waar ruim 500 medewerkers verdeeld over acht vestigingen in Utrecht. Ons werkgebied bestaat uit Utrecht, Nieuwegein, de Meern, Harmelen en Vleuten. Wij werken vanuit het principe 'samen staan we sterker'. Rabobank is betrokken, dichtbij en toonaangevend. Dit is niet zomaar een slogan, het is onze cultuur. Bij de Rabobank bieden we je dan ook geen baan, maar een loopbaan. Het verschil? Om te beginnen je grenzeloze mogelijkheden. En je maakt deel uit van één van de grootste financiële dienstverleners van Nederland. Met sterke lokale wortels in de samenleving.

14-12-2015: “Ik wil mezelf ontwikkelen, anders word ik de rem van mijn eigen bedrijf”

Rabobank Utrecht organiseerde een miniMaster Ondernemers voor haar klanten. Eén van de deelnemers was Michel Scheidt, eigenaar en oprichter van ‘Improvers’; een jonge, zeer snel groeiende salesorganisatie in Amsterdam. De Coöperatie Fabriek sprak met hem.

Waarom heb je je ingeschreven voor de miniMaster?
Ik ben de afgelopen 3 jaar heel veel bezig met geweest met mijn bedrijf. Nu is het weer tijd om met mezelf aan de slag te gaan. Ons bedrijf is heel hard gegroeid tot waar het nu is en dat heb ik kunnen doen met de persoon die ik nu ben. Maar om het bedrijf verder te laten groeien en echt volledig tot wasdom te laten komen moet ik mezelf ontwikkelen, want anders word ik de rem van mijn eigen bedrijf. Ik was al een tijdje aan het nadenken of ik zou gaan studeren, en zo ja, wat dan? Jasper Kuipers, mijn accountmanager bij Rabobank Utrecht, vertelde mij over de miniMaster en ik was meteen enthousiast; vond dit een mooie manier om mezelf te oriënteren.

Waarom heb je specifiek voor een minimaster gekozen?
De miniMaster heeft verschillende voordelen; er worden in korte tijd veel vakgebieden behandeld, elke avond een ander onderwerp. De lessen zijn goed op niveau en worden gegeven door docenten die echt wel iets te vertellen hebben. Een ander voordeel is dat er geen huiswerk is, want daar heb ik geen tijd voor. En het leek me leuk om iets samen met andere ondernemers te doen. Mensen die mogelijk in dezelfde situatie en dezelfde fase zitten als ik.

Hoe heb je de miniMaster ervaren?
Ik heb veel geleerd. Vooral van de docenten. Voor de professionalisering van ons bedrijf erken ik heus wel dat ik niet overal een kanon in ben en dat zijn de docenten wel op hun vakgebied, dat is gebleken. Het college over Operations Management vond ik echt gaaf, ik ging er helemaal in op. Hetzelfde had ik ook bij Finance, daar leerde ik veel dingen die ik niet wist. Bij veel andere colleges bleek dat ik al veel basiskennis heb, doordat ik veel boeken heb gelezen. Maar ook dan waren de colleges inspirerend omdat ik nu verbanden leg die ik vroeger niet zag.
Een leuk voorbeeld is het boek van Marc van Eck, ‘Businessplan op 1 A4’. Dat is mijn favoriete boek, ik heb zo’n beetje mijn bedrijf gebouwd op dit boek. Dus toen ik les van hem kreeg, was ik blij verrast. In de pauze heb ik hem dan ook met terugwerkende kracht bedankt. Ondanks dat het een feest van herkenning was kwam zijn college als geroepen, omdat ik nu midden in de processen zit die hij behandelt, zoals het nadenken over kernwaarden en merkstrategieën.

Heb je al wat gedaan met de geleerde dingen, heb je al wat geïmplementeerd in je bedrijf?
Ja zeker! Ik vond ons bedrijf altijd wat organisch en ongestructureerd op het gebied van taakmanagement en verantwoordelijkheden. En inmiddels kwamen we in een fase dat dit beter moest. Naar aanleiding van het college over operations management ben ik hiermee aan de gang gegaan. Na wat zoeken hebben we een software pakket gevonden dat optimaal bij ons past en waar we ons hele taak-, project- en verantwoordelijkheidsmanagement in hebben gestopt. Ons hele bedrijf is daardoor inzichtelijk geworden. Daar ben ik extreem blij mee.

Ook heb ik mijn hele team een Belbin test laten doen om te zien waar onze sterke en zwakke kanten zitten en waar we als team nog iets tekort komen. Als gevolg daarvan zijn we nu gericht op zoek naar de juiste aanvulling op ons team. Want het is natuurlijk lekker samenwerken met mensen die op je lijken, maar soms is het beter om mensen te hebben die juist het tegenovergestelde zijn. Dus daar hebben we ook een professionaliseringsslag in gemaakt.

En, weet je al of je weer gaat studeren?
Ja ik ga zeker weer studeren. Ik weet nog niet wat, want er zijn zo veel dingen interessant. Ik hoop eigenlijk dat er iets is, dat de 2.0 versie is van de miniMaster. Met nóg meer verdieping op alle vlakken. Dat zou mooi zijn!

28-12-2015: "Het meedoen aan de miniMaster heeft mij veel opgeleverd"

Rabobank Utrecht organiseert al jaren miniMasters voor haar relaties. Sommige deelnemers zijn zó geïnspireerd door de miniMaster dat zij een aantal jaar later besluiten om nog een keer mee te doen aan de ondernemers opleiding. Eén van hen is Carl Siegert, eigenaar van een gespecialiseerde biologische bakkerij voor de horeca.

Siegert: “Het meedoen aan de miniMaster heeft mij destijds heel veel opgeleverd. Ik ben geen man van boeken en theorieën maar werd door de miniMaster toch enorm geïnspireerd om verschillende managementboeken te gaan lezen. Ik heb vaak beslissingen genomen op basis van een onderbuikgevoel en nu kreeg ik de theoretische bevestiging dat deze beslissingen juist waren. Het houdt je geest scherp. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld het boek van docent Alex Klein aan het lezen. Dat is heel leuk, geeft me veel ‘aha’ momenten” aldus Siegert.

“Wat ook leuk is, is dat je met andere ondernemers in de klas zit. Het zijn gelijkgestemden. De avonden met veel interactie zijn dan ook de leukste. Er ontstaat een mooi netwerk. Ik heb bijvoorbeeld altijd contact gehouden met 1 van de ondernemers die ik tijdens de eerste miniMaster heb leren kennen. En we zaten ook dit keer weer naast elkaar in de schoolbanken. Aan de laatste miniMaster heb ik ook een leuk contact overgehouden; met een van de jongere deelnemers. Hij zit in een transitie met zijn bedrijf en ik denk nu af en toe met hem mee en geef hem tips. Dat is leuk om te doen en zo leer je ook weer van elkaar.”

“Binnenkort heb ik al mijn ‘jaargenoten’ bij mij op de zaak uitgenodigd. Het lijkt me interessant om wat meer te zien van elkaars bedrijven, dan krijg je nog meer feeling met wat de anderen doen. We zijn geen concurrenten van elkaar, dus dat kan makkelijk.