“De miniMaster Verdiepingsmodule tilt de ondernemers boven de materie uit”

Vaak is een groep ondernemers na afloop van een miniMaster Ondernemers nog niet uitgeleerd. Zijn ze zó geïnspireerd geraakt dat ze graag meer willen leren. Van de docenten en van elkaar. Dan is de miniMaster Verdiepingsmodule van 4 avonden de ideale opvolger. Deze module stelt de ondernemers in staat om nog meer praktische kennis op te doen. In Westerbork is onlangs een groep ondernemers gestart met de miniMaster Verdiepingsmodules, gefaciliteerd door de Rabobank Borger-Klenckeland i.s.m. Rabobank Westerbork. Alex Klein was de docent die aan de eerste avond invulling gaf. Hij vertelt:

Hoe was de eerste avond?
Gezellig en goed. Het was een levendige bijeenkomst. De deelnemers zagen elkaar weer voor het eerst en hadden heel veel te bespreken!

Welk onderwerp hebben jullie behandeld?
Strategisch management. Ik heb een model ontwikkeld voor strategisch management waar eigenlijk alle onderwerpen van de miniMaster Ondernemers in terugkomen. Onderwerpen als marketing, leiderschap, HRM. Het is als het ware een overkoepelend model en koppelt het onderscheidende vermogen van elke ondernemer aan elk van deze thema’s.

Op welke manier wijkt de verdiepingsmodule af?
Ondernemers krijgen hier de mogelijkheid om een stap verder te gaan. In de miniMaster Ondernemers krijgen ze vooral heel veel handvatten om mee aan de slag te gaan. Nu niet. Ze moeten nu zelf  het geleerde gaan toepassen aan de hand van het model. Dat is soms moeilijk maar wel heel inspirerend. Het tilt de ondernemers als het ware ‘boven de materie’ uit en laat ze verbanden zien die ze eerder niet zagen.

Dat klinkt heel mooi. Lukt dat ook bij iedereen?
Er zijn heel veel kwartjes gevallen gisterenavond. Niet meteen bij iedereen, maar de vraag stellen betekent dat er over na gedacht wordt. Dat is vaak al genoeg om het kwartje te laten vallen. Meteen, of in een latere fase.

Waar hebben ondernemers het meeste behoeft aan, denk jij?
Aan praktische kennis. De theorie is veelal niet zo interessant. Ondernemers willen hands-on praktische informatie. Het blijkt elke keer weer dat veel ondernemers tegen dezelfde problemen aanlopen, onafhankelijk van in welke branche ze werkzaam zijn. Hoe motiveer ik mijn personeel? Hoe stippel ik mijn richtlijnen uit? Hoe ga ik om met kostenbeheersing?

Heb je een tip voor ondernemers?
Kijk eens in je eigen netwerk rond. Zijn daar ondernemers die ook veel baat kunnen hebben bij een managementopleiding? Stimuleer ze dan om een bijeenkomst bij te wonen of contact op te nemen met de Rabobank. Ondernemers hebben ontzettend veel baat bij het volgen van een miniMaster Ondernemers, stimuleer ze om van die mogelijkheid gebruik te maken.