“Er zijn veel vrouwen met ambitie”
Rabobank Horst Venray organiseerde in 2015 -2016 een miniMaster Vrouwelijke Ondernemers. Speciaal voor, de naam zegt het al, vrouwelijke ondernemers in de regio. De vrouwen die toen meededen, vormen nog steeds een netwerk en zijn inmiddels gestart met een 3e verdiepingsprogramma. Judith Pijnenburg, directeur Bedrijven bij Rabobank Horst Venray, is vanaf het begin betrokken geweest bij de groep. We vroegen haar naar haar ervaringen.
Waarom een programma voor vrouwelijke ondernemers?
Ik zag om me heen vooral veel mannen die een MBA gingen doen. Terwijl er naar mijn idee bij vrouwen wel veel ambitie is. Maar op de een of andere manier beginnen zij niet zo snel aan een opleiding. Het leek me daarom heel gaaf om iets voor ambitieuze, vrouwelijke ondernemers te organiseren. Om ze de kans te geven zich te verdiepen, samen met andere vrouwelijke ondernemers. Vrouwen hebben toch andere eigenschappen dan mannen, dus ik was ook benieuwd hoe een programma voor alleen vrouwen zou uitpakken.
De keuze voor een miniMaster was snel gemaakt; de onderwerpen zijn divers en actueel, er zijn goede docenten, de frequentie is fijn, kortom, het concept werkt heel goed. Daarnaast word je als bank ontzorgd, de brochure wordt voor je gemaakt en een groot deel van de organisatie wordt je uit handen genomen. Doordat er na de miniMaster nog verdiepingsprogramma´s volgen, ontstaat er een blijvend netwerk.
Hoe pakte het programma voor de vrouwen uit?
Heel goed. Vanaf de eerste bijeenkomst was de groep heel open, er was een goede sfeer. De deelneemsters waren heel enthousiast. De miniMaster heeft jaren geleden plaatsgevonden maar de groep is nog steeds hecht, ze weten elkaar te vinden. We hebben dan ook goed gekeken naar de samenstelling van de groep, en ervoor gezorgd dat de deelneemsters van gelijkwaardig niveau zijn. Ze komen allemaal uit de Grootzakelijke klantengroep, wat maakt dat ze vaak tegen dezelfde problematiek aanlopen. Dat helpt, er is veel openheid en eerlijkheid en ze zijn niet bang zich kwetsbaar op te stellen. Ik krijg ook veel positieve reacties van de docenten; de deelneemsters zijn niet alleen opvallend open, maar zijn ook heel goed voorbereid, serieus en hebben de wil om te leren.
Een gemiddelde miniMastergroep bestaat uit veel meer mannen dan vrouwen. Was het moeilijk om de klas vol te krijgen met alleen maar vrouwelijke ondernemers?
Het was niet makkelijk, nee. We hebben goed moeten zoeken binnen onze klantenkring. We zijn echt bij elkaar gaan zitten om te inventariseren wie we konden uitnodigen, het bleek daarbij belangrijk de klanten goed te kennen. Soms is bijvoorbeeld de partner op papier de ondernemer, maar is de vrouw ook heel actief in het bedrijf. De geselecteerde deelneemsters hebben we vervolgens persoonlijk benaderd. Inmiddels zijn de vrouwen hele enthousiaste ambassadeurs en melden nieuwe deelnemers (zowel mannen als vrouwen) zich vanzelf aan.
De groep heeft na de miniMaster nog twee verdiepingsprogramma´s gevolgd en is inmiddels een derde verdiepingsprogramma gestart.
Dat klopt, na elk programma vragen we aan de deelneemsters wie er volgend jaar door wil. Vervolgens stellen we een lijst met onderwerpen samen en inventariseren we voor welke onderwerpen het meeste animo is. Zo maken we de programma´s steeds op maat. De Coöperatie Fabriek denkt hier goed in mee, dat is heel fijn.
Jij bent er steeds bij geweest als deelnemer. Wat heeft jou dat opgeleverd?
Het is voor mijzelf ook heel leerzaam om de miniMaster te volgen. De docenten zijn van een heel goed niveau, ze nemen je mee in de theorie en je wordt goed uitgedaagd om na te denken hoe je de kennis in de praktijk kunt toepassen. Ik deed net zo hard mee als de onderneemsters, al liet ik het podium aan hen. De programma´s hebben me veel inzichten gegeven, van HR vraagstukken tot strategische inzichten. In de praktijk heb ik veel van die inzichten kunnen toepassen.
Wat staat er voor komend jaar nog meer op het programma?
We organiseren in 2019 een nieuwe miniMaster, voor zowel mannen als vrouwen dit keer. In Horst aan de Maas is er een ondernemersprijs voor jonge ondernemers en als cadeau bieden we de winnaar de miniMaster aan. Dat werkt goed, je biedt iets waardevols aan de ondernemer en het levert daarnaast ook leuke publiciteit op.
Mijn droom is dat in de toekomst meerdere miniMastergroepen een blijvend netwerk gaan vormen doordat zij, net als de vrouwengroep, de verdiepingsprogramma´s gaan volgen. En dat we dan één keer per jaar een groot netwerkevent organiseren voor alle miniMasters in de regio.