Terug in de tijd; de eerste miniMaster

‘Welke groep managers heeft behoefte aan een opleiding maar gaat deze niet volgen?’ Dat was in 2003 de steeds terugkomende vraag bij Teus van de Kamp, toentertijd werkzaam bij Business School Nederland (BSN). Het antwoord op deze vraag wist hij ook: ‘ondernemers!’.  “Ondernemers managen ook en ook zij geven leiding aan veranderprocessen, maar zijn hier meestal niet voor opgeleid. De behoefte aan extra kennis is er wel, maar een managementopleiding volgen is voor hen geen logische stap” aldus Teus.  Een gemiddelde MBA opleiding zoals Business School Nederland zelf aanbiedt, gaan ze niet volgen. Die duurt te lang voor ondernemers, wist Teus. Hier moest hij wat mee.  Wat als we nou een afgeleide maken van een masteropleiding zoals een MBA? Een verkorte versie met dezelfde vakgebieden, maar dan in maximaal 8 avonden? Het miniMaster programma was geboren.

Eerste groep
Eind 2003, nog onder de vlag van BSN, ging de eerste miniMaster groep van start. Met 20 enthousiaste ondernemers én Teus zelf in de klas. Er volgenden al snel meer ondernemers. Allemaal nieuwsgierige ondernemers die geen idee hadden wat ze te wachten stond en na afloop laaiend enthousiast waren over wat ze samen met elkaar geleerd hebben. De eerste groepen kwamen bijeen via de Kamer van Koophandel Midden Nederland, maar al snel werden er ook groepen via lokale Rabobanken gevormd. Rabobank Barneveld (nu Gelderse Vallei) had de primeur.

de Coöperatie Fabriek
Inmiddels is er veel veranderd. In 2011 heeft BSN het miniMaster programma overgedragen aan de Coöperatie Fabriek. Ook daar staat Teus aan het roer, maar nu samen met zijn compagnon Berd Warmelts. Na meer dan 9000 ondernemers via de Rabobank te hebben opgeleid, zijn de banden met de Rabobank zó versterkt, dat de Coöperatie Fabriek en de Rabobank nu intensief samenwerken in de Rabo Ondernemers Academie.

Inspireren en verbinden
“Ondernemers zijn niet wezenlijk veranderd, en de vraagstukken waar ze in de kern tegen aan lopen ook niet. Wat wel veranderd is, is de wereld waarin we ondernemen. Er zijn nieuwe manieren van zaken doen en er zijn nieuwe manieren van klantcontact ontstaan. Onze programma’s veranderen hier uiteraard in mee. Om die reden gaan we de oud deelnemers dan ook opnieuw uitnodigen om mee te doen aan een miniMaster. Om ze de gelegenheid te geven hun kennis op te frissen en bij te leren. En bovenal om ze te inspireren en te verbinden, want dat is wat we nog steeds heel graag doen.”