Vloeiend schakelen tussen rollen; een grote uitdaging voor de zorgprofessional

In Rotterdam is een groep van 20 zorgprofessionals gestart met de ‘Rabo miniMaster Zorg’, een serie van 8 masterClasses gericht op de ondernemerstaken van zorgprofessionals. Rabobank Rotterdam faciliteert dit programma voor de zorgprofessionals in de regio. Natuurlijk levert deelname PE punten op en is het snel veranderende landschap in de zorg een goede aanleiding voor bijscholing.

Maar wanneer je deelnemers vraagt naar hun beweegreden om mee te doen aan de Rabo miniMaster Zorg, dan is dit toch vooral de behoefte aan meer kennis over het managen van hun bedrijf. Hoe ga je om met personeelsissues? Hoe zorg je dat je praktijk financieel gezond blijft? Hoe bedrijf je marketing als zorgprofessional? Dat zijn de vragen die de deelnemers bezig houden.

Zorgprofessionals zijn specialisten op hun vakgebied maar zijn vaak niet geschoold op het gebied van management. Terwijl in de praktijk het managen een grote rol speelt. De zorgprofessional heeft vaak meerdere petten tegelijk op; die van specialist, van leidinggevende maar ook die van ondernemer en/of aandeelhouder. En vloeiend schakelen tussen deze rollen is niet altijd gemakkelijk.

Steeds meer tijd kwijt aan managen
Zo vertelt een deelnemer met 3 praktijken dat hij enorm veel managementtaken heeft en deze veelal intuïtief uitvoert. Tijd om meer te leren over management dus. Een andere deelneemster heeft inmiddels meer dan 30 personeelsleden en worstelt met personeelsissues zoals ziekte, motivatie en aansturing. Zij hoopt tijdens de miniMaster te leren hoe ze hier beter mee om kan gaan.

Een ander moet steeds meer tijd steken in management en administratie. Hij vraagt zich af wat voor leider hij wil zijn. Wat verwachten zijn medewerkers?  Hij is met name geïnteresseerd in meer kennis op het gebied van persoonlijk leiderschap.  In de masterClasses komen naast deze thema’s ook onderwerpen als  strategie in de zorg, financieel management en Social Media in de zorg aan bod. We wensen deze groep dan ook een inspirerende en leerzame tijd toe!