“Ik ga altijd met stof tot nadenken naar huis”

Nicole Litjens runt samen met haar man Kwekerij Litjens BV, een modern glastuinbouwbedrijf met een oppervlakte van meer dan 18 hectare op 3 locaties.  In 2015-2016 volgde zij de miniMaster Vrouwelijke Ondernemers bij Rabobank Horst-Venray en onlangs is ze met dezelfde groep gestart met een derde verdiepingsprogramma. We vroegen haar naar het geheim van deze ondernemende groep vrouwen.

Hoe heb je de miniMaster en de vervolgprogramma´s ervaren?

Heel goed, anders was ik er niet zo lang mee doorgegaan. Ik ben destijds met de miniMaster begonnen, 8 avonden. Gisteren was de start van het derde verdiepingsprogramma. Het zijn elke keer goede avonden geweest, met goede docenten. De docenten hebben veel praktische ervaring, het zijn vaak oud-ondernemers. Ze prikkelen, sturen, inspireren. Ik ga altijd met stof tot nadenken naar huis. De onderwerpen zijn heel divers, de ene keer spreekt het meer aan dan de andere keer, maar het zijn altijd onderwerpen waar je als ondernemer wat mee hebt.

Onze groep bestaat uit alleen vrouwelijke ondernemers en de docenten ervaren dat als duidelijk anders. Veel dames zijn er al vanaf het begin bij, daardoor is de openheid heel groot. Door de vele bekende gezichten in de groep deel je toch sneller je kennis. Dat is zeker zo belangrijk als de kwaliteit van de docenten.

Hoe ervaar je het zelf, een groep met alleen maar vrouwelijke ondernemers?

In het begin had ik er mijn twijfels bij, het mag ook gemengd zijn wat mij betreft. Maar het blijkt geen koffieclubje, we zijn heel zakelijk en gaan diep op de materie in. Mijn man heeft ook een miniMaster gevolgd, tegelijk met mij. Hij zat bij een groep met ondernemers die allen uit de agrarische sector kwamen. Ik heb daar bewust niet aan meegedaan maar gekozen voor een groep  met meer diversiteit, waar veel verschillende bedrijven vertegenwoordigd zijn. Dat heeft een meerwaarde want je kan veel leren van andere sectoren. Het contact verbreedt je blikveld, het verrijkt je.

Blijven de masterclasses interessant, na zoveel avonden?

Het is prettig dat we bij de verdiepingsmodules inbreng hebben in het programma, er wordt ons vooraf gevraagd naar welke onderwerpen onze interesse uitgaat. Daardoor blijf je de aansluiting houden.
Zowel mijn man als ik vinden het belangrijk om ons te blijven ontwikkelen en verder te kijken dan ons eigen bedrijf. Er zijn veel informatieavonden en workshops, maar de miniMaster is anders, heeft veel meer diepgang. Doordat je met elkaar oefent blijft het niet bij theorie alleen, er wordt je echt een spiegel voorgehouden.

Lees meer: http://www.kwekerij-litjensbv.nl/

Ook een miniMaster Vrouwelijke Ondernemers aanbieden aan jouw klanten? Neem contact met ons op via
tel 0294-271967  of  info@decooperatiefabriek.nl